קצת על טיפוגרפיה

טיפוגרפיה (מקור המילה מיוונית) היא האומנות והטכניקה של סידור ועיצוב טקסט. כאשר הטקסט מוצג חזותית, בין אם מופיע במסך (מחשב, טלוויזיה וכו')ובין אם הודפס על חומר כלשהו, קיימת טיפוגרפיה.

הטיפוגרפיה כוללת בתוכה את בחירת הגופן, גודל אות, כותרות (ראשית, משנית וכו'), פריסת הטקסט, אורך שורות וריווחן, קרנינג (ריווח בין האותיות במילה), ערכת הצבעים ועוד. כל הקשור בעיצוב הטקסט והופעתו. לכן הטיפוגרפיה מהווה מרכיב חשוב ומרכזי בכישוריו של המעצב. היא תשפיע על העיצוב המתקבל ותעשה את ההבדל בין עיצוב רע, סביר או נהדר.

היום בעולם המודרני שהכול רץ ולזמן יש חשיבות רבה בחיינו, אדם ההולך ברחוב ורואה שלט מולו, במקרה הטוב יקדיש כמה שניות ספורות להסתכל עליו. לכן חשוב שהשלט ימשוך את העין ומילות המפתח של הרעיון העומד מאחורי שלט זה יבלטו לעין כל אדם העובר לידו.

דוגמה נוספת למשל ברשתות החברתיות, אדם שנמצא בפייסבוק מריץ את רוב הפוסטים ומודעות הפרסום השונות ורק אם משהו "יצוד" את עינו ויראה לו מעניין הוא יקדיש לפוסט הזה יותר זמן מהרגיל. לפיכך, המטרה של המעצב שעם טיפוגרפיה טובה ונכונה יוכל להעביר בעיצובו מסר ברור לקורא בזמן מועט.

אתן לך דוגמה נוספת והפעם מעולם העיתונאות שתמחיש מה עומד מאחורי הטיפוגרפיה. אם היית קורא עיתון בבוקר עם הקפה ליד והיית רואה כתבה בעיתון בצורה הבאה:

סביר להניח שרק מראה הופעת הכתבה היה נראה משעמם וגם היה משפיע עליך בהחלטה שבכלל לא כדאי להקדיש זמן אליו. כל זה נובע כי כתבה זו היא בעלת טיפוגרפיה מינורית וחלשה. לעומת זאת אם הכתבה הייתה נראית ככה (כפי שהיא במקור):



קודם היית קורא את הכותרת הראשית, אחר כך פתיח המציג עוד כמה מילים על מה הטקסט הבא מדבר, וזה היה עושה לך סדר בהחלטה האם הנושא מעניין אותך ואם כן היה גורם לך להמשיך לקרוא. זוהי השפעת הטיפוגרפיה!

כמה טיפים מנחים כדי שהעיצוב מבחינה טיפוגרפית יהיה נכון: רצוי להשתמש ב2-3 פונטים לכל היותר. לכותרות והדגשות נשתמש או בפונט שונה או באותו הפונט של שאר הפסקאות רק במשקל עבה יותר. לא נרבה ביתר צבעים ונבדוק שהצבעים הנבחרים אכן מותאמים בינם ונעימים לעין הקורא.

לסיכום, טיפוגרפיה טובה משפיעה על העיצוב כך שהיא מזמינה ומושכת את תשומת לב הקורא. היא עוזרת לקורא לארגן את המידע המופיע לפניו, ומבטיחה כי המסר העומד מאחורי הטקסט הועבר לקורא.

השארת תגובה